Frezowanie kominów – metoda na poprawę ciągu

źródło: komeno.pl

W dniu dzisiejszym chciałbym zaznajomić Państwa z problemem występującym w naszych kominach. Najczęściej występującym problemem przy montażu nowej instalacji grzewczej okazuje się problem zbyt małego otworu oraz zalegających w nim pokładom sadzy. Tym samym chciałem się dzisiaj skupić na zwiększeniu świadomości moich czytelników, aby w przypadku zmiany ogrzewania (zmiana pieca, zmiana kanałów wentylacyjnych) mogli wybrać do realizacji firmę dobrą i sprawdzoną. W czasie renowacji kominów w starych budynkach, byłych fabrykach – często napotyka się na szereg problemów. Kominy zbudowane z cegły po długim używaniu i eksploatacji zgodnie z ich przeznaczeniem posiadają wiele wad.

Najczęściej możemy natrafić na następujące wady kominów:

  • brak zaprawy w spoinach,
  • nieregularny kształt otworu,
  • złogi sadzy,
  • pęknięciami w wyniku spalania sadzy w kominach.

Do niedawna sposobem który praktykowano to wyburzenie starego komina i zastąpienie go nowym, jednak czasami jest to niemożliwe do realizacji z różnych przyczyn. Główną jest na pewno koszt ekonomiczny takiego rozwiązania, no a kto o zdrowych zmysłach w budynku mieszkalnym wyburzy komin i zrobi go na nowo – nie do pomyślenia. Nie mniej jednak pojawił się sposób na zrobienie tego szybciej taniej i lepiej za pomocą rozwiercania i frezowania komina. Technologia frezowania kominów pozwala na zwiększenie przekroju poprzecznego komina oczywiście bez jego burzenia czy rozbierania.

Oczywiście frezowanie kominów ma swoje ograniczenie jakim jest szerokość cegły, przyjmuje się, że maksymalnie można dokonać jej rozwiercania do 1/3 wielkości cegły by nie naruszyć stabilności całego komina.

Źródło informacji:

  • Komeno – frezowanie, rozwiercanie kominów i systemy wentylacyjne.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Frezowanie kominów - metoda na poprawę ciągu, 8.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *